Θρησκευτικά - Βιοηθική

Α .Η περίοδος που διανύουμε δημιουργεί πολλά ηθικά διλήμματα. Δοκιμάστε να απαντήσετε στα παρακάτω υπαρκτά διλήμματα που αρκετοί άνθρωποι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. 

α) Ο γιατρός Χ έχει διαθέσιμο έναν αναπνευστήρα και δύο ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για τον ασθενή Α, έναν 65χρονο συνταξιούχο με μικρές, αλλά όχι αμελητέες πιθανότητες επιβίωσης, ο οποίος έχει φθάσει πρώτος στο νοσοκομείο, έχει διαγνωσθεί με covid-19 και έχει τοποθετηθεί στον αναπνευστήρα. Ο δεύτερος ασθενής Β, ένας 35χρονος δάσκαλος που έφτασε αργότερα με την ίδια διάγνωση, χειροτερεύει διαρκώς, αλλά κρίνεται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει, αν τοποθετηθεί εκείνος στον αναπνευστήρα.

Σε ποιον θα δίνατε τον αναπνευστήρα, αν ήσασταν  εσείς ο γιατρός Χ; Τι θα μπορούσε να αποτρέψει αυτό το δίλημμα;

β) Δείτε το τώρα με διαφορετικό τρόπο . Ο ασθενής Α είναι ο πατέρας σας. Ο γιατρός ζητά την άδεια της οικογένειάς σας να αποσυνδέσει τον ασθενή Α (τον πατέρα σας) από τον αναπνευστήρα, ώστε να τον διαθέσει στον ασθενή Β. Αν δεχθείτε, αφαιρείτε από τον πατέρα σας τις λίγες αλλά υπαρκτές πιθανότητες να ζήσει και τον εμποδίζετε να ζήσει ενδεχομένως άλλα 20 χρόνια. Τι αποφασίζετε;

Β. Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μία προσευχή σε έναν χριστιανικό ναό σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Επίσης έχετε την δυνατότητα να προσκαλέσετε στην προσευχή αυτή 3 άτομα που έχουν συμβάλλει θετικά  στην ιστορία του ανθρώπου και θα μπορούσαν να εισακουστούν από τον Θεό, αφού βελτίωσαν τη ζωή του τελειότερου δημιουργήματός του. Ποιος θα ήταν ο ναός που θα επιλέγατε, ποιο  θα ήταν το περιεχόμενο της προσευχής σας και ποια άτομα από το παρελθόν θα προσκαλούσατε;

Γ. Γράψτε ένα email στον Θεό (ναι, μπορεί και λαμβάνει και emails) στο οποίο του αναφέρετε τις σκέψεις σας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον πλανήτη με την πανδημία. Θεωρείτε ότι μετά από αυτό το γεγονός πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.  

Ελένη Ντίνου

 

 

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 201

Σύνδεση

Εισάγετε το όνομα χρήστη και το συνθηματικό. Μόνο οι διδάσκοντες έχουν πρόσβαση.